homeJean Van Hamme

Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright

XIII

Albums 1 tot 4

zwarte vrijdag  Zwarte vrijdag
In de eerste strip, 'Zwarte vrijdag', wordt een jongeman uit het ijskoude water gered door een koppeltje gepensioneerden. Later zal blijken dat de jongeman aan geheugenverlies blijkt te lijden, een vorm waarbij hij alles vergeten is buiten hetgeen opgeslagen is in zijn collectieve geheugen. De gepensioneerde vrouw komt tot een eigenaardige vaststelling: de twintiger heeft een kleine tatoeage, een XIII, onder zijn linkerschouderblad. Hij beslist om zijn verleden op te helderen, maar de enige aanwijzing die hij heeft is die vreemde XIII.

waar de indiaan gaat  Waar de indiaan   gaat

'In waar de indiaan gaat' vindt Steve Rowland, hij ontdekt namelijk via enkele achterpoortjes dat hij zo noemt, zijn familie terug. Het is te zeggen: zijn vader, zijn toekomstige schoonmoeder, een neef en een oom en tante. Eigenlijk hebben zijn oom en stiefmoeder een plannetje om rijk te worden en alles positief (voor hen) te laten uitdraaien. Dankzij zijn ongebreidelde vechterscapaciteiten (die beroepsmatig moeten aangekweekt zijn, want ze liggen in zijn collectieve geheugen) ontsnapt Steve (even) aan zijn lot, hij kan de dood van zijn vader en oom niet meer voorkomen. Om Steve toch nog te vangen is een half leger nodig.
  Alle tranen van   de hel
XIII (een onomstotelijk bewijs toont aan dat hij Steve Rowland toch niet is) wordt naar een zwaar bewaakte gevangenis gebracht. Na enkele tevergeefse vluchtpogingen wordt hij zo mak als een pasgeboren lammetje. Door zijn hartgrondige afkeer van zijn psychiater kan hij onrechtstreeks vluchten met de hulp van de zwarte, adembenemend mooie luitenant Jones.
  SPADS
Na zijn ontsnapping uit die penitentiaire instelling, komt hij op de lijst van voortvluchtigen. Ten einde daaraan te verhelpen, deelt generaal Carrington Ross Tanner (XIII's nieuwe naam) onder een voorwendsel in bij een elite-groep in het leger: SPADS. Bij die nieuwe divisie ontmoet hij een jonge vrouw (geen katje om zonder handschoenen aan te pakken), Betty Baranowski, die hem enkele interessante nieuwtjes meegeeft zonder het zelf te beseffen. Met behulp van die nieuwtjes kan hij samen met Jones het net aanhalen rond een groep samenzweerders, die een staatsgreep plegen in de Verenigde Staten. Zij noemen zichzelf leden van de samenzwering van de XX.


back to top