homeJean Van Hamme

Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright

XIII

Albums 13 en 14

  Het onderzoek
Het dossier rond XIII toont trouwens aan dat de identiteit van XIII pas een vraag werd na de moord op president William Sheridan. Waarom? Frank Giordino laat deze twee onderzoeksjournalisten elimineren door agenten van het NSA. Waarom? Die agenten vergeten echter dat de pers de vierde macht wordt genoemd en dus dat iemand anders zo'n 'hot issue' in handen gaat nemen.

  Staatgevaarlijk

We hebben allemaal pech: de dertien vorige strips zijn een maat voor niets geweest, want XIII is niet diegene die hij denkt te zijn (althans dat wil men hem doen geloven). Irina (de assistente en opvolgster van de mangoest) wil XIII laten boeten voor zijn 'misdaden', in eerste instantie mislukt dit schromelijk. Nu de tweede instantie ...

Pittig detail: de hele wereld verbaasde zich over de verschijning van een veertiende verhaal. Dit boek stond aanvankelijk bekend onder de naam van 'defensiegeheim' (= de naam van de operatie XIII in het leger), maar werd al snel veranderd in 'staatsgevaarlijk'. Waarom? Dat wordt ons misschien duidelijk in de vervolgverhalen. In de oorspronkelijke Franse versie is de titel van de veertiende strip nog steeds 'sécret de défense'.


back to top