homeJean Van Hamme

Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright

XIII

Albums 9 tot 12

  Voor Maria
XIII moet omwille van allerlei dubieuze redenen teruggaan naar Costa Verde. Teruggaan, want blijkbaar was hij daar een jaar geweest om de Verdianen te helpen bij hun burgerrevolutie. Hij stond er bekend als El Cascador (hij was de held van de revolutie en was een soort Garibaldi après-la-lettre). Daarbovenop kwam hij te weten dat hij ter plaatse gehuwd was met Maria Isabelle dos Santos. Het enige probleem is dat Maria in de gevangenis zit.

  El Cascador

XIII wordt (moreel) verplicht om de revolutie te helpen beëindigen als 'El Cascador' en zo de overheersende dictatuur omver te werpen. Na het slagen van de revolutie, wordt XIII beschuldigt door zijn 'vrienden' van verraad, maar met de hulp van Mullway als advocaat wordt hij vrijgesproken. Maria Isabelle promoveert tot nieuwe president van de bananenrepubliek (letterlijk, dit is waarschijnlijk een grapje van de auteurs, en figuurlijk) Costa Verde.
  Drie zilveren   horloges
Tijdens een gevaarlijke, wellicht beslissende missie leert 'onze' held het verhaaal van zijn voorouders, verteld door de oude, Ierse Sean Mullway. De missie eindigt dankzij en ondanks tribulaties op een succes. Costa Verde neemt opnieuw de rol op zich van lucratieve Zuid-Amerikaanse staat. Op de laatste bladzijde worden XIII en Jones in de VS ontboden, omdat generaal Carrington knettergek is geworden.
  Het vonnis
In Amerika blijkt dat de generaal de president heeft ontvoerd om aanwezig te zijn bij het televisieproces van de ontmaskering van de bende van XX. Op het proces vertelt de mangoest (gevangen genomen door het hoofdpersonage) dat hij ingehuurd is door het nummer I om getuigen allerhande te vermoorden. Hij maakt ook de naam van he nummer I bekend, op dat moment heeft het programma rond het vonnis een kijkdichtheid van 83%. Wally Sheridan wordt tijdens zijn vlucht naar vrijheid op een geheimzinnige manier gedood. Volgens Giordino (de huidige baas van de contraspionage en overigens familie van Jason MacLane in het zevenendertigste knoopsgat) is XIII een terrorist van het Iers, Republikeinse leger (IRA).


back to top