homeJean Van Hamme

Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright

XIII

vervolg personages

7. Jessica:

JessicaZe is een onverbiddelijke huurmoordenares onder leiding van de schurk aan het hoofd van de contra-spionage (met als codenaam Diana), zij vermoordde Warren Glass, één van de twee journalisten die een dossier over XIII aanlegden.
Jessie speelt dubbelspel: enerzijds werkend voor Giordino en anderzijds onder contract bij Executor. Die organisatie van professionele huurmoordenaars wordt geleid door Irina met wie bovenvernoemde een liefdesrelatie heeft.
Mooi, intelligent en met een vleugje onkwetsbaarheid ("Dat zijn de gevaarlijksten," maakten ze me vroeger wijs), in werkelijkheid is ze een bedreven, wrede en onmedogenloze huurmoordenaar.
Toch is het moeilijk om weten wat je exact aan haar hebt (een huurmoordenaar die dubbel spel speelt, je zou voor minder gaan twijfelen).


8. Irina:

IrinaZe probeert XIII driemaal te vermoorden. Gedurende de eerste (mislukte) poging verliest ze haar rechteroog, in een ultieme poging tot zelfverdediging.
Ze leeft teruggetrokken met de mangoest in een villa op de Bahama's. Na haar tweede poging om XIII naar het leven te staan, wordt ze daar voor dood achtergelaten terwijl de mangoest als kroongetuige naar de 'rechtszaal' wordt geleid.
Ze neemt dadelijk de activiteiten van de mangoest over en globaliseert die door Executor op te richten, een organisatie van huurmoordenaars (van het genre bij 007).
Rariteit: zij redt het leven van XIII door hem te onttrekken aan ''killers' van de NSA zodat zij hem alleen kan vermoorden (egoïstisch als ze is). Ze beslist om hem te vermoorden als ingangsexamen voor drie huurmoordenaars, maar na allerlei truukjes ontsnapt hij (natuurlijk). Zs lijkt verloren te hebben in doeltreffendheid bij de organisatie en ze neemt die mislukking op haar krachten. Derde keer ... geen goede keer.
Nog een leuk detail is dat zij een amoereuze relatie heeft met de bloedmooie huurmoordenares van Giordino,
Jessica.


9. Betty:

BettyBetty Baranowski is als militair bij de SPADS een vrijgevochten vrouw. In dat compariment ontmoet zij XIII alias Ross Tanner op een militaire basis nabij San Miguel. Terwijl zij een boontje voor hem koestert, beleeft hij meermaals avonturen met haar.
Ze vormt een eigenaardige connectie tussen generaal Mac Call en Steve Rowland (deze laatste moet dood volgens Mac Call op de één of de andere manier). Ze is een gevaarlijke getuige voor de 'twintig samenzweerders', die proberen haar van hen te ontdoen op dezelfde wijze als XIII.
Ze ontmoet markies de Préseau ten gevolge van de poging tot ontsnappen net voor de missie 'Rood Alarm' en wordt dadelijk stapelverliefd. Ze gaat bij hem wonen na de mislukte staatsgreep in Costa Verde.
Ze helpt XIII en Jones wel met de revolutie in Costa Verde, maar verkiest toch om zich terug te trekken na de belevenissen.


10. Armand de Préseau:

Armand de PréseauHij is een Franse markies, maar hij is bekend als eigenaar van een bananenplantage in San Miguek.
Als een inwoner van San Miguel van bij de geboorte, is hij een naaste vriend van Sean Mullway.
Hij helpt XIII 'ongewild' ontsnappen samen met Jones en Betty in zijn privé-jet en is dolgelukkig in dat avontuur. Hij voelt zich meteen tien jaar jonger.
Hij wordt verliefd op Betty en gaat met haar op één van zijn landgoeden wonen.
Hij is zeer vrijgevig en nooit te beroerd om Jones en XIII te helpen. Bovendien houdt hij wel van hun omringend avontuur. Tenslotte is hij de perfecte gastheer voor Carrington, Jones en Amos na de 'rechtszitting'.


11. Sean Mullway:

Sean MullwayHij is de biologische vader van XIII, maar hij leeft momenteel in centraal Amerika en handelt in alles zowel legale als illegale voorwerpen.
Zijn goede vriend is Armand de Préseau, samen hopen ze ooit een fabelachtige schat op te graven, verborgen door de voorouders van Sean.
Hij heeft zijn zoon Jason kunnen opvoeden noch ontmoeten, hoewel hij Jasons levensloop volgde. Hij kon nooit meer naar Amerika sinds de dood van zijn vrouw, Carla., zij was vermoord, maar in tegenstelling tot wat iedereen denkt, niet door hem. Hij vertelt Jason het verhaal van zijn voorouders dankzij een 'gedwongen' ontmoeting door de speciale gebeurtenissen in Costa Verde.
Hij maakt Jason bekend dat hijzelf zijn vader is op de dag waarop het Minercovonnis gestalte krijgt en de nieuwe president van Costa Verde zelfmoord pleegt. XIII verneemt ook nog -alsof al dit nog niet genoeg is- dat hij zeer waarschijnlijk 'El Cascador' is (de Ierse vrijheidsstrijder die Costa Verde onder het juk van de dictatuur haalde.
Zijn babbelaarskwaliteiten, zijn wijnkelder en zijn telefoonboekje met interessante contacten maken van hem een geliefd en onmisbaar personage voor de laatste verhalen.
In 'staatsgevaarlijk deelt hij mee aan XIII dat hij eigenlijk toch zijn vader niet is (in tegenstelling tot dit, was Tchernobyl een voetzoekertje). Toch tonen meerdere aanwijzingen dat dit een leugentje is om XIII op één of andere manier te helpen ...


back to top