homeJean Van Hamme

Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright

thorgal

De Personages

1. Thorgal Aegirsson

Thorgal Aegirsson is het hoofdpersonage uit de strip. Thorgal heeft zijn naam gekregen van de Vikingen waarbij hij als baby aanspoelde, nadat hij vanuit het ruimteschip van zijn vader werd gegooid. Hij is door hen genoemd naar de goden Thor (van het noodweer) en Aegir (van de zee). Tijdens zijn jeugd wordt hij beschouwd als een buitenbeentje en pas nadat zijn vriendinnetje Aaricia, dochter van Viking-leider Gandalf de Gek, hem te hulp schiet, kan hij beginnen aan een opleiding in de wapens. Nadat hij Gandalf de Gek heeft gered, mag hij zelfs met Aaricia trouwen. Thorgal is een erg dappere strijder, nooit te bang om de strijd aan te gaan, maar toch verkiest hij de rust boven het strijdgewoel en hij vestigt zich met zijn vrouw en hun zoon Jolan op een onbewoond eiland. Maar zelfs daar wordt hij door de goden niet met rust gelaten. Hij begrijpt niet waarom het noodlot hem zo kwelt, omdat hij aanvankelijk zijn afkomst vergeten is. Later in de reeks zal Thorgal leren dat hij afstamt van de sterren en dus door de goden wordt in de gaten gehouden.

 

thorgal

 

 

aaricia

 

2. Aaricia

Aaricia is de vrouw van Thorgal en ze is ook vanaf zijn jeugd met hem bevriend. Aaricia was voorbestemd door de goden om Thorgals vrouw te worden. Op de dag dat Thorgal als jochie de kabouter Tjazhi hielp om de slang Nidhogg te verslaan, wordt Aaricia namelijk geboren, met parels in haar handen: een goddelijk teken. Aaricia is een vikingprinses, haar vader Gandalf de Gek is immers leider van de Vikingen. Ze heeft een goede opleiding gekend, ook in het wapenvechten. Maar ze wil het liefst gewoon een vredig leven leiden met haar man Thorgal, hun zoon Jolan en hun dochter Wolvin.

3. Jolan

Jolan is de zoon van Thorgal en Aaricia. Jolan is erg eigenwijs als kind, hij wil vaak niet luisteren naar zijn ouders en brengt hen dan ook vaak in problemen. Het sterrenvolk waar Thorgal van afstamt, kende paranormale krachten. Thorgal zelf beheerst deze niet, maar Jolan wel. In de loop van zijn leven leert Jolan om diep in de materie om hem heen te kijken, hij kan met hersengolven de aard van de materie veranderen. Eerst heeft hij daar nog een versterker voor nodig, maar later ontwikkelt hij sterkere krachten. Een tijdlang ziet een volk in Zuid-Amerika hem als leider, onder de naam Hurukan ('Hij die ziet') maar Jolan is pas 10 en mag van zijn ouders niet blijven. Later onderneemt Jolan een tijdreis, met als doel het leven te redden van zijn ouders en zijn zusje. Daar ontmoet hij zichzelf als kind, een vreemde ervaring.

 

jolan

 

kriss van valnor

4. Kriss van Valnor

Kriss van Valnor is een jonge vrouw, zeer bedreven in de gevechtskunst en dan met name in het boogschieten. Ze is gewetenloos, en verdient de kost met allerlei duistere klusjes. Kriss is enorm ijdel, koppig en eigengereid. Ze denkt alleen maar aan haar eigen lijfbehoud en geldelijk gewin. Kriss is smoorverliefd op Thorgal, maar zal dat nooit toegeven. Ze speelt een belangrijke rol in het verhaal, aangezien ze keer op keer Thorgals pad kruist, liegt en bedriegt en daardoor voor heel wat problemen zorgt. Zo doet ze alsof ze Thorgals vrouw is wanneer deze zijn geheugen kwijt raakt.

5. Varth / Ogotaï

Varth is de gewetenloze vader van Thorgal. Nadat zijn ruimteschip schipbreuk heeft geleden, is hij met Thorgal de enige overlevende. Terwijl Thorgal in Scandinavië bij de Vikings aanspoelt, drijft Varth naar Zuid-Amerika, waar hij zich voordoet als een god. Als Ogotaï ('Van ver gekomen') heerst hij over een te bouwen indianenvolk: de Chaams. Hij sticht de stad Mayaxatl, midden in de jungle. Hij leert de Chaams om luchtschepen te maken en verovert een groot deel van Zuid-Amerika. Later zal Thorgal de opdracht krijgen Varth te vermoorden. Thorgal is op dat moment zijn verleden vergeten, maar komt er toch net op tijd achter dat hij met zijn vader te doen heeft. Kriss Van Valnor schiet Ogotaï vervolgens neer.

 

 

varth

 

xargos

6. Xargos Tanatloc

Xargos is de grootvader van Thorgal. Tijdens een ruimtereis naar de aarde krijgt hij ruzie met zijn schoonzoon Varth. Na een duel met Varth moet Xargos het schip verlaten, en bereikt hij samen met Thorgal in een kleine gondel de aarde. Hij vertelt de jonge Thorgal over diens afkomst maar wist daarna zijn geheugen uit. Later echter zal Thorgal dit terugkrijgen. Na zijn aankomst op aarde zien de mensen in Varth een god en zo wordt hij de leider van de Chaams in Zuid-Amerika. Hierop trekt Xargos ook naar Zuid-Amerika en wordt leider van de Xinjins. Hij verandert zijn naam in Tanatloc of 'Hij die vrede wil'. Tanatloc vertelt later aan Jolan over de paranormale krachten die het jongetje bezit en hij leert ze hem te gebruiken.

7. Tjall de Vurige

Tjall is een neef van Arghun Boomvoet, de wapenmaker. Hij is een uitstekend boogschutter. Omdat hij nog jong is, reageert hij vaak impulsief en daarvan maakt Kriss Van Valnor dikwijls dankbaar gebruik. Bovendien is Tjall smoorverliefd op Kriss, hij redt haar uit de handen van een vijandige stam. Kriss verleidt hem en haalt hem over Thorgal en Aaricia achter te laten in de jungle. Tjall doet dit, maar krijgt later enorm spijt van zijn daden. Hij zal het zich nooit vergeven. Later redt hij Thorgal het leven, maar bij deze actie komt Tjall zelf om.

 

tjall

 

boomvoet

8. Arghun Boomvoet

Arghun is de oom van Tjall. Hij is wapenmaker, gespecialiseerd in pijlen en bogen. Keer op keer bedenkt hij nieuwe bogen en hij kan er ook als geen ander mee omgaan. Arghun woont op een rots aan de kust. Als hij later met Tjall, Thorgal, Aaricia en Kriss Van Valnor in Zuid-Amerika belandt, voelt hij zich als een vis in het water: hij vindt een enorm sterke houtsoort in het bos om prima bogen mee te maken. Bovendien krijgt hij maar liefst twee Indiaanse vriendinnetjes. Als Thorgal en zijn gezin terug naar Scandinavië trekken, blijft Arghun achter in de stad van de Indianen om van een mooie oude dag te kunnen genieten.

9. Wolvin

Wolvin is de dochter van Thorgal en Aaricia. Ze werd geboren in een grot, naast een wolvin, vandaar komt ook haar naam. Ze kan praten met de wolven, en de wolven doen wat zij zegt. Ze bezit niet de paranormale krachten die Jolan, Varth en Xargos wel bezitten, maar iedereen rondom haar, haar ouders inbegrepen, is door haar vertederd.

wolvin

 

sleutelbewaarster

10. De Sleutelbewaardster

De Sleutelbewaardster is door de goden geplaatst in een ruimte die ligt tussen de verschillende werelden. Ze is de schakel tussen Asgard, waar de goden wonen, Mitgard, waar de mensen leven, de Niflel, waar de doden wonen en vele andere werelden. Steeds wanneer Thorgal tussen deze werelden reist, moet hij haar passeren. De sleutelbewaardster heeft geen idee van haar naam en verleden: ze is gewoon waar ze is en zorgt ervoor dat er geen ongeoorloofd gereis is tussen twee werelden. Ze draagt een gordel die haar onkwetsbaar maakt, en wanneer ze deze zou kwijt raken, zullen de verschillende werelden in elkaar over lopen, wat zou leiden tot chaos en de Apocalyps. De sleutelbewaardster is heimelijk verliefd op Thorgal.

 

Thorgal hoofpagina

 

Thorgal albums

back to top