home


Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright

titel Jean Van Hamme

Biografie

Jean Van Hamme Jean Van Hamme is geboren op 16 januari 1939 te Brussel. Hij studeert eerst economie en volgt daarna nog de licenties van financiële en politieke economie, recht en journalistiek. Het is van meet af aan duidelijk dat hij een gouden toekomst heeft in de marketing. Maar in 1976 geeft hij zijn job bij Philips België op om zich volledig aan het schrijven te wijden. Hij is een veelzijdig auteur die zeven romans op zijn naam heeft staan (o.a. de reeks Largo Winch en Le Télescope), drie televisiefilms (in coproductie met RTBF/TF1 en A2) en verscheidene filmscenario's op basis van romans (o.a. Diva en Meurtre à Domiciles).
In 1968 schrijft hij zijn eerste stripscenario's voor Paul Cuvelier("Epoxy" en "Corentin"). In de loop der jaren werkt hij samen met vele tekenaars (o.a Dany, Aidans, Cheret, Griffo) en Van Hamme groeit al snel uit tot één van de meest vooraanstaande stripscenaristen van Europa, ook door "Avontuur zonder Helden", nu vervolgd door " Twintig Jaar later " (Le Lombard, Col. Getekend, 1997). Tot zijn succesvolste stripseries behoren "Thorgal" (Lombard) met Rosinski, "XIII" (Dargaud) met Vance, "Largo Winch" (Dupuis) met Francq en "De Meesters van de Gerst" (Glénat) met Vallès. Hij is samen met Ted Benoît ook verantwoordelijk voor de magistrale terugkeer van Blake en Mortimer, namelijk De Zaak Francis Blake.

Jean Van Hamme is momenteel voorzitter van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal en hij geeft van 1985 tot 1995 les in scenarioschrijven aan het Institut des Arts de Diffusion van Louvain-La-Neuve. Zijn aangeboren gevoel voor vertellen en regisseren stellen hem in staat alle genres met evenveel plezier te beoefenen, en dit wenst hij dan ook over te brengen aan volgende generaties.

 

interview met Jean Van Hamme

 

back to top