homeJean Van Hamme

Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright

 

thorgal

 


Jean Van Hamme maakt de reeks Thorgal samen met de Poolse tekenaar Grzegorz Rosinski. Rosinski studeerde aan de academie voor Beeldende Kunsten in Warchau waar hij al vlug door het stripvirus gebeten werd. Hij is één van de pioniers van de Poolse stripwereld. Omdat Rosinski in Polen zijn gading niet vindt, trekt hij naar België waar hij achtereenvolgens 'De Fantastische Rondvaart' met Smit-le-Bénédicte, 'Thorgal' met Jean Van Hamme en 'Hans' met A.P.Duchâteau maakt; drie series waar hij zijn uitzonderlijk talent de vrije loop kan geven. Dit talent wordt heel snel erkend want in 1979 ontvangt hij de Prix Saint-Michel voor het beste realistische tekenwerk voor Thorgal. In de stripwereld doorloopt Rosinski een briljante carrière zowel wat betreft illustraties als wat betreft grafiek.

De figuur Thorgal Aegirsson wordt reeds tijdens de eerste ontmoeting tussen Van Hamme en Rosinski geboren. En Thorgals verhaal kent onmiddellijk een groot succes. Zowel qua grafiek als qua verhaal is het duo Van Hamme-Rosinski één van de beste en bekendste Europese stripkoppels. Naast Thorgal is ook 'De Grote Macht van de Chninkel', een belangrijke grafische roman in zwart-wit, van hun hand. De reeks Thorgal is een romantische serie, in de Germaanse betekenis van het woord, misschien ook een beetje naïef. Ze richt zich primair op een publiek van rond 14-17 jaar. Thorgal leeft in een wereld waar motivaties niet van belang zijn. De beweegredenen van de verschillende personages zijn: ofwel zoveel mogelijk macht veroveren ofwel zichzelf en zijn dierbaren tegen de machtigen beschermen.

In de reeks Thorgal worden de personages ouder, zo zien we bevoorbeeld Jolan opgroeien van een kleine uk van enkele jaren oud tot een gezonde knaap van 12. Dit is een vrij zeldzaam gegeven in de stripwereld waar de meeste personages niet ouder worden.

thorgal, aaricia, jolan en wolvin

Voor een sfeerbeeld van de wereld van Thorgal, kan je terecht op de muziekpagina van Thorgal.

 

personages

De Personages

albums

De Albums

 
back to top