homeJean Van Hamme

Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright


meesters van de gerst, titel

De Albums

album 1: Charles1. Charles, 1854

In het dorpje Dorp besluit een armoedige ex-monnik, Charles Steenfort, zijn eigen brouwerij te beginnen. Hiermee daagt hij rechtstreeks De Ruiter uit, burgemeester, brouwer en machtigste man van het dorp. Dit blijft niet zonder gevolgen voor Charles en zijn geliefden.

2. Margrit, 1886

Charles is met Elise De Ruiter gehuwd, en beheert zo één van de grootste brouwerijen van het land. Tot Margrit in zijn leven komt, de jonge bruid van zijn neef Noël, die Charles na de dood van diens vader in huis heeft genomen en opgevoed. Na een hevige ruzie met zijn vrouw Elise verlaat Charles de brouwerij en zijn huis, gaat met Margrit samenwonen, en richt een nieuwe brouwerij op, die een groot succes wordt.

album 2: Margrit
album 3: Adrien

3. Adrien, 1917

Het is oorlog in Europa, en ook België deelt zwaar in de klappen. Ook het kleine Dorp blijft niet bespaard van de oorlogsellende, en Margrit moet zich prostitueren om haar brouwerij te redden. Dat dit niet zonder gevolgen kan blijven, spreekt voor zich. Haar zoon Adrien, die aan het front gelegerd is, doet op zijn beurt enkele ontdekkingen over verleden en heden.

4. Noël, 1932

Adrien Steenfort is nu eigenaar van de brouwerij, en regeert met stalen vuist over de arbeiders, voor wie hij geen genade kent. Hij laat zich zelfs overhalen om zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van Dorp. Hierbij laat hij zich assisteren door Garcin, een man zonder scrupules, die Adrien probeert te indoctrineren met anti-joodse ideeën en die de sociale ongelijkheid een goede zaak vindt. Wanneer Adrien zich op het laatste moment terugtrekt uit de verkiezingen, zweert Garcin dat hij wraak zal nemen.

 

 

album 4: Noël
album 5: Julienne

5. Julienne, 1950

Adrien is een bitter man met een geheime missie geworden na de dood van enkele dierbaren, maar leidt de brouwerij Steenfort nog steeds met vaste hand. Hij doet zelfs nieuwe, buitensporige investeringen, en brengt hiermee zijn familie en zaak in groot gevaar. Het is nu de beurt aan Julienne om een belangrijke keuze te maken. Zal zij er in slagen de Steenforts te behoeden voor meer onheil?

6. Jay, 1973

Na lange, eenzame jaren leer Julienne eindelijk een man kennen die de moeite waard is. Maar is Jay wie hij blijkt te zijn, of laat hij zich voor iemand anders uitschijnen? Zal Julienne uiteindelijk toch gelukkig worden? En wat gebeurt allemaal met François Steenfort: playboy, nietsnut en leegloper, of pienter zakenman. in een ultieme poging het bedrijf te redden, slaat François twee vliegen in één klap.

album 6: Jay
album 7: Frank

7. Frank, 1997

François, die ondertussen zowel de Texel als de Steenfort-brouwerij heeft geërfd, wordt beschuldigd, én schuldig bevonden aan de dood van Jay Texel, zijn stiefvader. Na lange jaren in de gevangenis vindt François' advocaat een manier om hem terug in vrijheid te stellen. Eens dat gebeurd is, zal François niet rusten vooraleer zijn onschuld bewezen is.

8. De Steenforts

De hele geschiedenis van de Steenforts, door verschillende stemmen verteld. Alles wat impliciet gebleven is in de vorige albums, wordt hier verteld, zodat het verhaal van een tragische maar succesvolle familie in vrede kan afgerond worden. Dit album geeft bovendien ook de stem van de auteur, Jean Van Hamme, weer. Dit is vooral interessant omdat Van Hamme de lezer hier rechtstreeks aanspreekt, en vertelt wat hij met deze reeks heeft proberen te bereiken.

album 8: De Steenforts
Meesters van de Gerst
personages

Meesters van de Gerst
Hoofdpagina

back to top