homeJean Van Hamme

Stripreeksen

Evaluatie

Contact & gastenboek

Links

Statistieken & copyright


meesters van de gerst, titel

De personages

 

Charles Steenfort

De man die de Steenfort-brouwerij gemaakt heeft. Charles Steenfort werd geboren in Dorp, maar verlaat het dorp op 17-jarige leeftijd, en leidt gedurende twee jaar een leven als monnik. Wanneer hij Adrienne ontmoet, keert hij terug naar Dorp. Hij overhaalt een oude vriend van hem, Franz Texel, om samen een brouwerij te beginnen, wat niet naar de zin van De Ruiter is, de andere brouwer in het dorp, en tevens burgemeester van Dorp.

Wanneer Charles' brouwerij succes kent, krijgt hij een anbod van De Ruiter, om diens brouwerij over te nemen. Charles' garantie is het huwelijk met Elise De Ruiter, erfgename van de Steenfort-brouwerij. Het huwelijk is niet erg geslaagd, en wanneer Charles Margrit Feldhof ontmoet, jonge echtgenote van zijn neef Noël, ontvlamt hij in liefde voor haar, en na enkele omzwervingen gaan ze samenwonen. Charles geeft zijn zekere fortuin op, maar sticht samen met Margrit een nieuwe brouwerij.

Opnieuw slaagt hij in zijn opzet, en wanneer Margrit hem een zoon schenkt, Adrien, is zijn geluk compleet. Charles sterft op latere leeftijd, omringd door diegenen die hem liefhebben.

Charles Steenfort
Margrit Feldhof

Margrit Feldhof

Op mysterieuze wijze verschenen als bruid van de schijnbaar kleurloze Noël Steenfort, doet Margrit al snel stof opwaaien door de maîtresse van Charles Steenfort te worden, en door later met hem te gaan samenwonen. Deze van oorsprong Duitse vrouw heeft echter meer in haar mars dan het verleiden van mannen. Vaak moet ze hiervoor slinkse paadjes betreden, maar wat ze doet, doet ze steeds in naam van de liefde.

Beproevingen die Margrit moet doorstaan zijn legio: het voortbestaan van de brouwerij van Charles wordt bedreigd wanneer Pieter Texel, Charles' bastaardzoon, op het toneel verschijnt. Ook de Eerste Wereldoorlog brengt gevaar, en Margrit wordt gedwongen zich te prostitueren om de brouwerij te redden. Na de oorlog zijn haar problemen echter nog steeds niet voorbij, want Adrien, haar zoon, mijdt haar, en de dorpelingen vertrouwen haar niet meer. De redding wordt echter gebracht door de voorman van de brouwerij, die de dorpelingen kan overtuigen van Margrit's gouden hart.

Adrien Steenfort

De zoon van Margrit en Charles (of van Margrit en Noël?), is Adrien een harde man, geplaagd door het verleden van zijn moeder, en met de zware last van het voortzetten van de brouwerij op zijn schouders. Wanneer Adrien van de oorlog terugkeert, is hij een andere man. De loopgravan in Vlaanderen hebben hem getekend.

Adrien krijgt vier kinderen, drie dochters en één zoon, Charles. Charles is zijn vaders hoop, zijn trots, diegene die later de brouwerij zal overnemen. Maar helaas, na een mislukte vekiezingscampagne, waarbij Adrien zich heeft laten leiden door de ultrarechtse Garcin, brandt de brouwerij af, en Charles komt om in de brand. Adrien zint op wraak, en zijn wraak zal meer dan één iemands leven beïnvloeden.

Uiteindelijk dwingt Adrien zijn jongste dochter Julienne om met Michael Fenton te huwen, de tweede grootste bierfabrikant van het moment, om zo de Steenfort Brouwerij terug tot topniveau op te tillen. Dat hij hiermee zijn dochters eigen leven hypothekeert, lijkt hem maar weinig te deren...

Adrien Steenfort
Noël Steenfort

Noël Steenfort

Noël Steenfort is altijd al een wat teruggetrokken man geweest. De neef en pleegzoon van de succesvolle Charles Steenfort, is Noël steeds getuige geweest van het liefdeloze huwelijk van Charles en Elise De Ruiter. Groot is dan ook de verwondering wanneer Noël van een conferentie terug thuiskomt, met aan zijn hand de jonge Margrit Feldhof.

Helaas, zelfs een gelukkig huwelijksleven is Noël niet beschoren, want al snel ontdekt hij dat Charles en Margrit een verhouding hebben. Na een hevige ruzie tussen Elise en Charles gaan de twee geliefden er samen vandoor, en richten hun eigen brouwerij op. Noël blijft verweesd achter. Margrit keert nog één nacht terug naar zijn bed, om haar ongeboren kind een officiële naam te geven.

Op zijn oude dag wordt Noël toch nog gelukkig, hij brengt enkele jaren met Margrit door, maar de grote vreugde in zijn leven is zijn 'kleindochter' Julienne, de dochter van Adrien. Noël is ook een goede leider van de Steenfort brouwerij, en heeft oog voor de noden van de arbeiders.

Julienne Steenfort

Julienne Steenfort, de dochter van Adrien, is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Toch niet op zakelijk gebied. Toen ze na de dood van haar vader gedwongen werd de brouwerij over te nemen, haatte ze iedere centimeter ervan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en al snel ontpopt Julienne zich tot 'zakenvrouw van het jaar'.

Maar op het vlak van haar persoonlijke leven gaat het heel wat minder goed. Gedwongen tot een huwelijk met Michael Fenton, heeft Julienne nooit de liefde leren kennen. Ook haar archeologiestudies heeft ze nooit kunnen afmaken. Tot Jay Texel in haar leven komt. In het begin omdat hij de brouwerij wil overnemen, later omdat hij verliefd op haar is geworden. En uiteindelijk wint de liefde het over de zaken: Jay is bereid om Julienne financieel te helpen, opdat zij de brouwerij zou kunnen houden, terwijl hij toch een overnamebod doet. En zo bereikt Julienne toch haar droom.

Julienne Steenfort
Jay Texel

Jay Texel

Jay Texel is de bastaardkleinzoon van Charles Steenfort, en dat zullen ze geweten hebben. Toen zijn vader door Margrit gedwongen werd naar Amerika te emigreren, zweerde hij wraak te nemen. En de wraak is gekomen in de vorm van deze Jay Texel, die de kans ruikt om de Steenfort brouwerij over te nemen.

Waar Jay echter niet op gerekend had, was dat hij verliefd zou worden op de baas van de Steenfort-brouwerij; Julienne Steenfort staat immers niet bekend als de warme, liefdevolle vrouw die hij leert kennen. Jay staat voor een dilemma: moet hij zijn zakenbelangen opgeven en de brouwerij toch overnemen, of moet hij resoluut kiezen voor Julienne?

Uiteindelijk neemt hij de juiste beslissing, en het koppel leeft gelukkig in Amerika. Tot Jay neergeschoten wordt, en alle bewijzen in de richting van François Fenton lijken te wijzen. Julienne gelooft de bewijzen, en keert zich af van haar zoon. En Jay, Jay overlijdt, hij kan niemand de waarheid vertellen.

Frank Fenton

François Fenton, Frank in de Verenigde Staten, is altijd al een wat moeilijke jongen geweest. Tegen wil en dank in het bedrijf ingezet, wil hij eigenlijk niets liever doen dan feesten en plezier maken. Tot zijn moeder in de problemen komt omwille van een vijandig overnamebod. Achter haar rug om bedingt hij met de vader van Jay een overname, zodat zijn moeder eindelijk gelukkig kan zijn.

Wanneer hij van de moord op Jay beschuldigd wordt, en zijn moeder zich van hem afkeert, stort François' wereld dan ook in. Toch gaat hij de gevangenis in, voor de vijftien jaar die hem opgelegd waren. Slechts dankzij een briljante advocate komt hij voorwaardelijk vrij, en kan hij op zoek gaan naar de echte moordenaars.

Wanneer de ware toedracht van de dood van zijn stiefvader bekend wordt, komt er terug toenadering tussen François en zijn moeder. Julienne zet haar opgravingen in Egypte erna verder, en François keert terug naar de roots van zijn familie, naar België. Hier beslist hij om van de geschiedenis van zijn familie een film te maken, die zal heten De Meesters van de Gerst.

Frank Steenfort

Meesters van de Gerst
albums

Meesters van de Gerst
hoofdpagina

 

back to top